Tüp bebek tedavisi, ebeveyn olmak isteyen bireylerin bu hususta engelleri olması durumunda anne baba olmalarına olanak sağlayan tıbbi bir çözüm olarak nitelendirilmektedir.

İletişim Bilgileri
Yumurta Takibi | Tüp Bebek Tedavisi | Tedavileri Ankara

Blog

Yumurta Takibi
Yumurta Takibi

Yumurta Takibi

Yumurta takibi, kadınların adet döngülerinin izlenerek doğurganlığın maksimum seviyeye geldiği günlerin belirlenmesidir. Adet döngüsünü normal seyri 21-35 günde yenilenen bir olay ve biyolojik olgunluğu erişen bütün kadıların yaşadığı normal durumdur. Bu döngü içerisinde yumurta hücreleri barındıran kesecikler/folikül gelişerek çatlar ve döllenme olur ise hamilelik gerçekleşir.  Özellikle bebek isteyen çiftlerde kadınların yumurtlama izlencesi ile çocuk için uygun cinsel birleşme zamanları tespit edilir. 

Yumurta Takibi Nasıl Sağlanır?

Yumurta izlencesinde adım adım folikül ebadı ölçülür. Ölçüler kadın doğum doktorları tarafından vajinal ultrason ile gerçekleştirilir. Kolay ve herhangi bir ağrıya neden olmayan kısa zamanda tamamlanan işlemdir. Ultrason ile izleme için adet bitiminden 11 gün sonra başlar. Yumurta çatlayana kadar her gün uygulanır.  Kadınların kendilerine yumurta takibi imkânı sağlayan, ev ortamında uygulanabilen testler ile evde yumurtlama anını belirlenebilir. Sağlanan takip çiftlerin bebek sahibi olmalarında önemli bir unsurdur. Ultrason muayenesi için önceden yapılan hazırlık aşaması bulunmaz. Yalnızca idrar boşalımı sağlanmalıdır. 

Yumurta Takibi ile Hamile Kalma Mümkün Mü?

Doğurgan olunan en doğru zamanı tespit için kullanılan yumurta takibi hamile kalmaya yardımcı olan ek işlemlerden bir tanesidir. Yumurtaların olgunlaşması ve çatlama seviyesine gelmesi için bazı ilaçlar kullanılabilir. Yumurta olgunlaşmasının durumu tüp bebek veya aşılama işlemi için doktor ve çiftlere yol gösterir. Yumurtaların nitelikleri;

•24 saat canlı kalır,

•Yumurtanın canlı olduğu 24 saatte sperm ile yumurta birleşmez ya da döllenme gerçekleşmez ise hamile kalma için gelecek ay beklenir.

•Kadınların rahimlerinde olan çikolata kisti benzeri problemler hamile kalmaya negatif etki eder.

Tüp Bebek İşleminde Yumurta Takibi

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerde işlemin gerçekleştirilmesi için kadından alınması gereken sağlıklı yumurta hücrelerini elde etme için yumurta takibi sağlanır. Yumurta ebadı ile folikül miktarı tespit edilir. Tespit sonrasında opu/yumurta toplama işlemi gerçekleştirilerek, tüp bebek işlemlerine başlanır. Yumurtaları izleme işleminin bebek cinsiyeti üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Cinsel birleşme ile hamile kalma için en uygun vaktin tespitine yarar. Eğer bu şekilde de hamilelik oluşmaz ise sağlıklı yumurtaların alımı ile laboratuvarda döllenme sağlanır.

Tüp Bebekte Kadın Psikoloji Nasıl Hazırlanır

Telefon
WhatsApp