Tüp bebek tedavisi, ebeveyn olmak isteyen bireylerin bu hususta engelleri olması durumunda anne baba olmalarına olanak sağlayan tıbbi bir çözüm olarak nitelendirilmektedir.

İletişim Bilgileri
Bebek Tedavisinde Aşılama Nedir? | Tüp Bebek Tedavisi | Tedavileri Ankara

Blog

Bebek Tedavisinde Aşılama Nedir?
Bebek Tedavisinde Aşılama Nedir?

Bebek Tedavisinde Aşılama Nedir? Aşılama Aşamaları Nelerdir?

Çiftlerin kısırlık sorunu ortandan kaldıran tedavilerden bir tanesi aşılama. En az 1 yıl herhangi bir korunma yöntemi uygulanmasa da hamilelik yaşanmayan çiftlere yapılır. Bebek tedavisinde aşılama nedir, aşılama aşamaları nelerdir; hedefi seçilen kaliteli spermin döllenme işleminin gerçekleşmesi için yumurtanın yakınına bırakılmasıdır. Başka bir işlem yapılmadan hamileliğin gerçekleşmesi beklenir. 

Aşılama Tedavisinin Süresi Ne Kadar?

Adetin 2 ya da 3 günü aşılama işlemine en uygun zamanlardır, işlem 12 veya 14 gün kadar devam eder. Yumurtalara aşılama işlemi için ilaç uygulanacak ise işleme geçmeden evvel hastalara 5 gün süren ilaç tedavisi yapılır. İlaç kullanımı ve adetin 5.günü ultrason uygulaması ile yumurtalar izlemeye ve ölçümleri yapılmaya başlanır. İstenen ebada ulaşan yumurtalar, yumurtlama iğnesi yardımı ile çatlatılır. Kesin yumurtlama zamanın tespiti ile aşılama uygulanır. 

Aşılama Hangi Durumlarda Yapılır?

Bebek tedavisinde aşılama nedir aşılama aşamaları nelerdir: belirli aşamaları olan işlemin uygulanması için çiftlerin bazı kriterlere uyması gerekir. Kriterler;

•Genellikle çiftlerin bebek sahibi olmasında erkekten kaynaklanan sperm sorunlarında gerçekleştirilir.

•İşlemin başarısı için yapısal özellikleri korunan, hareketlilik ve miktarı yeterli seviyede olan spermler gerekir. 

•Kadında rahim ve yumurtlama ile alakalı problemler olmamalı, tüplerinin sağlıklı olması gerekir. 

Aşılama başarısı için bu kriterlerin sağlanması gerekir. Kısırlık tedavisi değil hamile kalma şansını yükselten bir işlemdir. Azospermi benzeri hastalıklarda başarı oranı daha düşüktür.

Aşılama İşleminin Adımları Nelerdir?

Erkekten elde edilen spermlerin aşılama işlemine hazır ve iğneye alınmış olması gerekir. Ağrısız yapılan aşılama steril muayene odasında uygulanabilir. Hemen yapılabilmesi için hastanın idrara çıkmaması ve sıkışmış olması gereklidir. Aşılama adımları;

1.Doktor kontrolünde yumurtalama gerçekleştirilir.

2.Yumurta olgunlaşmasının ardından hcg/çatlatma iğnesi yapılır. İğne uygulandıktan sonra 34 ile 40 saat aralığında spermler kadının rahmine bırakılır. 

3.Başka işlemler uygulanmadan bebek tedavisinde aşılama nedir, aşılama aşamaları nelerdir; 2 hafta beklenir ve kan alınarak hamilelik testi yapılır. 

4.Testlerin sık aralıklar ile yapılması hastalarda negatif etkiler bırakır. Dolayısıyla test için adet döngüsünde gecikme meydana gelmesi sonrasında test yapılabilir. 

Yumurta takibi

Telefon
WhatsApp